Nog meer frustraties!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Door: CarlaCoevert
Blijf op de hoogte en volg Carla
07 Maart 2012 | Nederland, Amsterdam
Bij het desayuno (ontbijt) bij het gastgezin waar ik verblijf, ontstaat bij mij de grootste ergenis. Het gezin bestaat uit: vader 74, moeder 70 en 4 kinderen, waarvan 1 kind nog thuis woont en helpt in de huishouding. By de way naast mijzelf wonen er nog 6 amerikanen in appartementen besides the house. Het kind, wat overigens al lang geen kind meer is, maar 29 jaar, wordt eigenlijk min of meer als "meid" behandeld. Aan het ontbijt om 8:00 uur ´s'morgens deelt papa de lakens uit. Zodra hij gaat zitten moet zijn brinta worden gebracht. Naast vruchtensap, tortillas en/of gebakken ei en/of andere lekkernij, broodjes, jam en koffie moet alles op tafel staan of tijdig gebracht worden, want anders volgt er een bevel naar de meid in de keuken. Zelfs het medicijnpotje mag niet vergeten worden. Naast vader wordt ook moeder volledig bediend door de dochter des huizes. Het hele ochtendritueel aan bevelen wordt zonder blikken of blozen dagelijks opgevoerd en ik zit daar als stille getuige tussenin. Nu begrijp ik weliswaar nog maar een klein beetje Spaans, maar de hele wijze van handelen stuit me tegen de borst. Natuurlijk kan ik niet tegen mijn gastouders zeggen loop zelf even naar de keuken en maak je eigen ontbijt klaar. Ze leven immers volgens eigen normen en waarden.
Het leven hier in Mexico komt op mij zo nu en dan en vanaf deze plaats, een beetje achterhaalt op me over. Natuurlijk krijg ik op school veel achtergrond informatie. Gelijkheid in rangen en standen is hier nog ver te zoeken. De man in huis maakt de dienst uit en de vrouwen hebben maar te gehoorzamen. Deze cultuur geldt helaas niet alleen in huis, maar ook voor het hele land.
Heel Mexico wordt geregeert door 10 steenrijke, meestal dubieuze families. Naar ik begrepen heb komt en woont de rijkste man ter wereld ook in Mexico zijn naam is Carlos Slim. De rijke families bepalen uiteindelijk wie er president wordt. Aan de huidige president, Calderon heeft de lokale bevolking een hekel. Hij is corrupt, alcohollist en drugsverslaafd. Hij is ook mede verantwoordelijk voor het in standhouden van de drugskartels, omdat daar namelijk veel geld aan verdiend wordt. Oaxaca is een van de weinige provincies waar geen geweld heerst, omdat er in Oaxaca maar 1 drugskartel actief is, heeft het kartel geen tegenstand en daarom is het hier veilig. Aan de armoe in het land wordt niet veel gedaan. Weliswaar is men nu bezig met verandering van het onderwijs, omdat er wel heel veel mensen in het land ongeletterd zijn, dan wel ongediplmeerd zijn. De intelligente mensen in Mexico verhuizen allen naar landen waar meer te bereiken is. Wil Mexico moderniseren, dan zal het hele systeem in het land om zeep moeten worden geholpen, want anders blijft het land old fashioned.
Tot zover de berichtgeving uit Mexico.
adios
08 Maart 2012 - 17:42
Ans:
Hoi Carla,
jaja, wat je schrijft, de ergernissen die komen maar laat ze ook maar weer gaan......
Laat je niet beinvloeden door zo'n dictator en probeer maar te genieten wat wel in "ons" straatje past. s'Lands wijs 'slands eer zullen we maar zeggen en bedenk dat het een tijdelijke verhuizing is!
Gaat het wat met je spaans?
En is je lijf wat gewend aan de warmte,ander voedsel en regelmaat?
Hier wordt het een beetje voorjaar met alle kleur vandien maar echt warruum kan ik niet zeggen hoor!
Het beste en kijk uit naar je volgende verhaal, groeten Ans.
ps; gisteren kookworkshop gehad, Tapas, heerlijk, als jij elke dag zo lekkere hapjes eet heb je straks vast een maatje meer........ -
09 Maart 2012 - 13:21
Tanja:
hahahaha Car ik moet een beetje om je lachen hoor! Ga eens naar binnen en voel waarom je je ergert. Ergenis is een gevoel/emotie en jij mag onderzoek waarom het je zo raakt dat de heer des huizes de lakens uitdeelt. Succes. Enne als je nog wat tijd over hebt, stuur even wat warmte dit koude kikkerlandje op. Ik vind het namelijk hier nog koud! groet, Tanja -
11 Maart 2012 - 11:19
Miranda Dropsie:
Hoi Carla. Erg leuk om je reis zo te kunnen volgen en prachtige kleurrijke foto's. De frustraties kan ik me wel voor stellen, wat een cultuurverschil! Wat zal jij een hoop indrukken op doen. Geniet er evengoed van en ik blijf je volgen op je site. Groetjes en liefs van Miranda Dropsie