Op koers!
Door: CarlaCoevert
Blijf op de hoogte en volg Carla
16 Februari 2012 | Nederland, Amsterdam
Nog 8 nachtjes slapen en dan is het zover. Eindelijk reis ik af naar latijns Amerika. De reiskriebels en spanning nemen langzamerhand toe.
Oaxaca (ogaca op z'n Spaans) is een provincie in het zuiden van Mexico en grenst aan de stille oceaan. De provincie Oaxaca is een van de armste provincies van Mexico en de bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen, zoals Mixteken, Azteken en Zapotheken. De meeste etnische bevolkingsgroepen stammen af van de oorspronkelijke indiaanse Maya cultuur. Oaxaca de Juarez, de plaats waar ik verblijf is de hoofdstad van de provincie en ligt op 1560 meter hoogte en telt rond de 265.000 inwoners. De stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco vanwege haar koloniale gebouwen en archeologisch centrum. Het klimaat is lente-achtig en de temperatuur schommelt er rond de 25 graden. De stad Oaxaca staat bekend om haar levendige gemeenschap ambachtslieden, kunstenaars en muzikanten. Ze brengen de stad tot leven met hun tradities, dansen, muziek, taal en eetgewoontes. Dit alles speelt zich af rondom de Zocalo, het grote plein in het oude centrum. In de stad bevinden zich verschillende musea, kunstgalerieën, marktjes en restaurants. Oaxaca staat bovendien bekend als culinair hart van Mexico. Sprinkhanen zijn met name een plaatselijke lekkernij.
De 1e 4 weken stort ik mij compleet op het aanleren van de Spaanse taal. Theorie en praktijklessen zullen elkaar afwisselen. Gewoon de straat op en leren afdingen op de markt. Gedurende mijn schoolperiode slaap ik bij een traditioneel Mexicaans gezin, Jesus en Teresa Sanchez, in het hart van de stad. Na deze 4 weken word ik als vrijwilligster geplaatst bij Casa de la cultura. De lokale overheid en bovengenoemd cultureel instituut hebben samen een project opgezet om de cultuur en de tradities, de kunst, het handwerk van de stad en de omgeving te bewaren voor toekomstige generaties. In het centrum worden verschillende workshops georganiseerd om bezoekers hun creatieve en artistieke kanten te laten zien. De lessen en workshops worden georganiseerd om mensen en met name jongeren te interesseren voor de kunst en hier waardering voor te krijgen. De workshops, kunst, muziek, handwerk, potten bakken etc. worden zowel aan kinderen als aan volwassenen aageboden. Wie weet schuilt er nog wel een kunstenares in mij ?
Daarnaast ga ik ervan uit dat ik nog voldoende tijd over hou om meerdere bezienswaardigheden van Mexico te bezoeken. Als alles goed gaat keer ik op 26 april tweer erug op Nederlandse bodem.
De verdere invulling van mijn programma gedurende mijn sabbatical van een half jaar is inmiddels ook rond. Op 21 mei reis ik alweer af naar Spaans Baskenland, waar ik me natuurlijk weer te goed ga doen aan de overheerlijke tapas. Daarnaast kan ik de aangeleerde Spaanse taal in de praktijk gaan brengen. In Roncesvalles, een plaats gelegen in het Spaanse deel van de Pyreneeën, ben ik met 6 andere vrijwilligers gedurende 2 weken hospitelera in een herberg gelegen aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Kortom een mooi vooruitzicht.
Tot zover de berichtgeving uit Wijdenes.
18 Februari 2012 - 18:49
Wendy:
Heey mam,
Ik heb je verslagjes gelezen hoor. De dag dat je weggaat komt al dichterbij. Ik vind het erg goed van je dat je deze reis gaat ondernemen, zo kun je een paar zware jaren voor een groot deel afsluiten. Ik ga je de 23ste naar Amsterdam brengen, en dan is het tijd om je uit te zwaaien. Ik zal je wel missen hoor, maar weet ook dat het goed is voor jouw ontwikkeling.
x wendy